Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

5.3.2007

Seuraava askel

Olemme käyneet yleisesti häiden suunnitteluun kuuluvia tehtäviä. Nyt onkin aika siirtyä seuraavaan kohtaan eli käytännön järjestelyihin.

Aikataulustanne riippuen tärkeintä on aivan ensimmäiseksi varata juhlapaikka, vihkipaikka, vihkijä, musiikki, kuljetus ja hääyönviettopaikka. Yleensä tässä vaiheessa ollaan 8-6 kk ennen hääpäivää, joskus jopa varhaisemmassakin vaiheessa.

Kun tarjouspyynnöt on pyydetty, olette käyneet ne läpi ja valinneet sieltä ne kaikkien parhaimmat, varatkaa kirjallisesti (esim. sähköpostin välityksellä) kyseinen palvelu. Liittäkää sopimukseen kopio tarjouksesta ja varmistakaa vielä peruutusehdot/vuorkaehdot/vakuutukset. Sen jälkeen nämä asiat voidaan jättää "hautumaan" muutamaksi kuukaudeksi ja ottaa jälleen esiin noin 3 kk ennen hääpäivää. Tarkistakaa myös kyseisiltä yrityksiltä, oletteko tehneet heidän kanssaan ALUSTAVAN VARAUKSEN, VARAUKSEN vai VARAUKSEN VAHVISTAMISEN. Näillä kolmella termillä on niin suuret erot että jossain vaiheessa asian kanssa voi tulla hankaluuksia.

Alustava varaus tarkoittaa, että olette kyllä varanneet palvelun mutta teidän täytyy varmistaa varaus tietyn ajan kuluessa. Mikäli ette varmista palvelua, yritys tarjoaa hääpäivää toiselle hääparille.

Varaus on sitova kun se tehdään kirjallisesti. Varauksen voi peruuttaa A) morsiuspari, jolloin he etsivät toisen yrityksen tilalle tai B) yritys, mikäli he eivät voi tulla paikalle. Jos morsiuspari peruuttaa varauksen, siitä ei yleensä koidu mitään maksuja. Palvelun tuottaja voi pitää ennakkomaksun itsellään, jos varaus peruutetaan esim. alle 4 viikon sisällä hääpäivästä. Palvelun tuottaja taas joutuu korvaamaan hääparille peruutusehtojen mukaisesti, mikäli he eivät pääse paikalle. Kysykää siis aina peruutusehtoja!

Varauksen vahvistaminen on alustavan varauksen jälkeen tehtävä toimenpide. Sillä halutaan varmistaa, että palvelu on todellakin varattu vain teille teidän hääpäivänne ajaksi. Tämä toimenpide on hyvä tehdä myös myöhemmin. Minä kävin kaikki palveluntarjoajat läpi 7 viikkoa ennen hääpäivää kaiken varalta. Kavereissani on nimittäin morsiamia, jotka ovat joutuneet päällekkäis varauksen uhreiksi...

----------------------------------------------------------------

Tämän jälkeen vuorossa on pukujen etsiminen, kampauksen, kukkien, askartelun, valokuvauksen, videokuvauksen, maksullisen ohjelman, teeman, hääyön ja häämatkan miettiminen, palveluntarjoajien etsiminen ja palvelujen varaaminen.

Aloitetaan puvuista, sillä morsian on yleensä levollisemmalla mielellä kun puku on hankittu. Tässä asiassa toivon sinulta kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisuuttä. Joskus käy niin, että kun luulet löytäneesi unelmiesi puvun, ostat sen ja viikon päästä löydät vieläkin kauniimman puvun. Kuten kaikessa muussakin, suunnittele ensin millaisen puvun haluat ja lähde vasta sitten etsimään sitä.

Lainaa kirjastosta häälehtiä, katsele netistä liikeiden pukutarjontaa ja mieti millainen puku sinun vartalotyypillesi olisi hyvä. Jos et tiedä mikä tyyppi sinulle sopii, vilkaise amoriini.comin sivustoa ja siellä Hääoppaan sisältö => Hääpuvut ja asusteet => Hääpuvun valinta. Amoriini tiimi on koonnut todella hyvän oppaan, josta sinäkin saat vinkkejä oman vartalotyyppisi hääpuvuista.

Kun tiedät vartalotyypin ja millaisen hääpuvun haluaisit, lähde kiertelemään hääpukuliikkeitä. Mikäli teet sen viikonloppuna, soita etukäteen ja varaa aika. Tämä nopeuttaa etsintää ja säästää ruuhkaa. Hyvin monet morsimet varaavat viikonlopuiksi ajan ensimmäiseen tai toiseen sovitukseen ja jos menet tällaisena aikana liikkeeseen, voi olla että joudut odottamaan tunnin jos toisenkin ennen kuin saat palvelua. Ei, morsiuspukuliike ei tarjoa sinulle huonoa asiakaspalvelua vaan ainostaan palvelevat "tärkeysjärjestyksessä". Ymmärrät itsekin kun olet ensimmäisessä sovituksessa ja liikkeeseen tulee morsian joka ei ole soittanut etukäteen. Ethän halua liikkeen henkilökunnan jättävän sinua oman onnesi nojaan ja ryntäävän uuden asiakkaan luokse?

Toinen syy miksi suosittelen sinun soittavan etukäteen on se, että henkilökunta voi jo etukäteen etsiä valmiiksi ne puvut joista olet kiinnostunut. Voit katsoa ne läpi, sovittaa ja siirtyä eteenpäin. Säästät aikaa. Ota mukaan vihko ja kynä ja kirjoita niiden liikkeiden nimet, osoitteet, puhelinnumerot ja pukujen koodit ylös joista pidät eniten. Kysy, voitko ottaa niistä ehkä valokuvankin tai onko puvusta kuvaa esitteessä. Mieti pukuja viikko - kaksi ja käy uudelleen katsomassa ne läpi. Vähennä pois ne puvut joista et enää pidä. Karsiminen on hyvä keino löytää lopulta se kaikkein paras puku.

Jos asut pienessä kaupungissa, käy Helsingissä, Tampereella, Turussa tai Jyväskylässä. Näissä kaupungeissa on hyvät pukuliikevalikoimat. Jos asut isossa kaupungissa etkä löydä kotikaupungistasi sopivaa pukua, käy Virossa, Tukholmassa tai Lontoossa. Varmasti löydät puvun. Jos löydät netistä puvun jonka haluat mutta sitä mallia ei myydä Suomessa, kysy samaa merkkiä myyvästä hääpukuliikkeestä, voisivatko he tilata puvun sinulle. Se aiheuttaa hiukan lisäkustannuksia ja aikaa kuluu enemmän mutta osa morsiuspukuliikkeistä sen tekee.

Jos haluat löytää puvun pienellä budjetilla, vuokraa se tai käy amoriini.comin tai naimisiin.infon keskustelufoorumeissa. Sieltä löydät Osta/Myy palstat joissa myydään hyviä hääpukuja.

----------------------------------------------------------------------

jatkuu...

Kommentoi!

Haluatko antaa palautetta?

Haluatko lisätietoja tietystä osa-alueesta?

Risut ja ruusut, uudet ideat ja ehdotelmat ovat tervetulleita!

Lähetä sähöpostia niin kehitellään blogia yhdessä eteenpäin!

haadesing@hotmail.com

Osallistu!

Tiedätkö hyviä vinkkejä budjetointiin, häämuistilistaan, aikatauluun tai muuten vain häiden suunnitteluun?

Laita minulle sähköpostia ja kerro omat vinkkisi.

Varaan niille omat sivut jatkossa!

Vinkkejä mahtuu todella paljon, joten kutsu ystäväsi ja sukulaisesi mukaan! Kaikki se tieto, mikä teillä itsellänne on auttavat tulevaisuuden morsiamia onnistumaan hääsuunnittelmissaan!

Kerään ideoita sitä mukaa kun niitä tulee ja kun yksi sivullinen (tai puolikas) on valmiina, julkaisen sen toisten iloksi ja hyödyksi!

haadesing@hotmail.com