Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

6.3.2007

Sulhasen pukeutuminen

Tänä päivänä miesten hääpukeutuminen ei ole enää etiketti kysymys. Kun vielä 5 vuotta sitten pukukoodeista pidettiin tiukasti kiinni, tänä päivänä sulhanen valitsee puvun morsiamensa tyylin mukaisesti.

Miehet voivat valita hiukan suppeammasta valikoimasta kuin naiset:

- frakki
- saketti
- bonjourpuku
- smokki
- tumma puku.


Frakki on edelleen suosituin sulhasen käyttämä puku. Frakkiin kuuluu hännystakki (pingviinitakki), valkoinen solmuke ja liivi, mustat sukat sekä kiiltonahka- eli lakeerikengät. Frakin kanssa käytetään yleisesti valkoista neilikkaa vieheenä. Frakki voidaan korvata tummalla puvulla mutta ei smokilla. Takin kauluskäänteet ovat silkkiset samoin housujen sivusaumoissa on silkkinauhat.

Sakettiin kuuluu harmaa tai värillinen liivi ja huivimainen plastron tai solmio. Sakettia käytetään miehen hääasuna ennen klo 18.00. Sukat harmaat tai mustat, kengät mustat.

Bonjourpuku on sakettityyppinen juhlapuku mutta eroaa takin suhteen. Bonjourpuvussa takki on pidempi "jakkutakki".

Smokissa käytetään häiden väreihin sopivaa solmuketta ja samanväristä vatsavyötä / liiviä ja taskuliinaa jotka ovat usein solmukkeen värisiä. Kengät ovat joko mattapintaiset tai kiiltonahkakengät. Smokkia käytetään klo 18.00 jälkeen. Etiketin mukaan solmukkeen tulisi olla musta.

Puku voi olla oikeastaan minkä värinen tahansa, kunhan se sopii häiden teemaan ja/tai morsiamen puvun väriin. Puvun kanssa voidaan käyttää liiviä, solmuketta, plastronia tai kravattia. Tummaa pukua voidaan käyttää koska tahansa kellonaikaan katsomatta. Valkoinen tai häiden teemaan sopiva taskuliina. Sukat mustat tai tummat, kengät mustat.

Lisätietoja pukeutumisetikestistä löytyy esimerkiksi Turo Tailorin sivuilta.
Miesten pukujen hankinnalla ei ole yleensä niin kiire kuin morsiamen puvulla. On hyvä kuitenkin olla ajoissa liikkeellä, mikäli hääpäivä sijoittuu huhti-syyskuun ajalle. Viimeistää 3 kk ennen hääpäivää on hyvä varata tai ostaa puku. Puvun vuokraaminen vaatii yleensä 3 käyntiä liikkeessä, sovitus, puvun nouto ja palautus. Mikäli puku ostetaan tai teetetään mittojen mukaan, käyntikertoja kannattaa varata jopa 5.
Myös miesten pukuja etsiessä on hyvä ensin miettiä millaista pukua haluaa. Pukuvuokraamojen sivuilta näkee erilaisia pukukokonaisuuksia vuokrahintoineen. Niihin kannattaa tutustua. Ennen liikkeeseen menoa, soittakaa ja varatkaa aika sovitukseen. Kunkin henkilön, jolle puku vuokrataan, tulisi käydä liikkeessä samalla kertaa. Tällä tavoin asia saadaan hoidettua yhdellä kertaa läpi eikä kenenkään tarvitse muistella puuttuuko joltakulta puku.
Pukuihin tule yleensä aina joitain muutoksia; lahkeita lyhennetään, takkia kavennetaan jne. On hyvä pitää myös mielessä millaisia alusvaatteita käytät sovitusvaiheessa ja hääpäivänä. Ehkäpä talvella sinulla on paksumpi t-paita kuin kesällä?

Kuvia morsiuspuvuista osa 2.




















Kuvia morsiuspuvuista osa 1.

Tässä muutama poiminta erilaisista hääpuvuista.