Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

5.4.2007

Kukkia Kukkia

Heissan jälleen. Syvimmät pahoittelut että kirjoittelu on jäänyt mutta olen ollut todella pahan kevätflussan kourissa. Välillä tuntuu että on jo paranemaan päin ja sitten se iskee uudestaan. Nyt alkaa tuntua siltä että koneelle on pakko päästä!

Tänään ajattelin puhua kukista. Olen myös suunnitellut lisääväni kuvia kohta puoliin.

Toisille kukat ovat siunaus, toisille kirous. Ne jotka ovat allergisia tai joiden lähipiirissä on allergisia ihmisiä, kukat tai kukattomuus voi aiheuttaa päänvaivaa.

Lähestulkoon kaikkialla toitotetaan että häät ovat morsiamen ja sulhasen juhla ja heillä on kaikki päätäntävalta asiassa kuin asiassa. Tottahan se tietysti on, mutta jossain se rajakin kulkee. Haluaako morsian todellakin jättää osan vieraista häistään pois sen vuoksi, että hän ei suostu vähentämään kukkia allergisten vieraiden vuoksi?

Vaikka elävät kukat ovatkin kauniita, silkkikukat ajavat joissain paikoissa saman asian. Jos tiedät että suvussa / ystäväpiirissä on allergikkoja, ota heihin yhteyttä hyvissä ajoin ja kysele, mitä he "sietävät" ja mitä eivät. On hyvä varautua asiaan etukäteen. Et tietenkään halua jonkun vieraistasi aivastelevan koko juhlan ajan...

Silkkikukkien käyttämisessä on monia hyviä etuja:
* niitä voi vuokrata
* niitä voi käyttää edelleen omassa kodissa/muissa juhlissa
* myydä eteenpäin

Talvella silkkikukat ovat erinmaisia, niitä ei tarvitse suojella kovaltakaan pakkaselta. Kukkia voi käyttää tuorekukkien seassa esimerkiksi silloin, kun haluttua kukkaa on vaikeaa saada tuoreena. Silkkikukista voi myös helposti sommitella upeita asetelmia sillä niiden varret ovat usein taipuisia.

Hääpäivänä kukkia voidaan käyttää melkein missä vain. Yleisimmät kukkalaitteet ovat:
* hääkimppu ja heittokimppu
* vieheet
* kaason ja morsiusneitojen kukat
* äitien ja isien kukat

Muualla kukkia käytetään:
* hääkuljetuksessa
* kirkossa / vihkipaikalla
* pöydissä
* buffet pöydässä

Suunnittelu

Kesähäitä varten kannattaa kimppua alkaa suunnittelemaan floristin kanssa noin kahta kuukautta ennen häitä, muina vuodenaikoina viimeistään 4 viikkoa ennen häitä.
Floristia varten kannattaa mukaan ottaa pala hääkangasta sekä mallikuva omasta puvusta. Mikäli juhlaan tilataan samalla myös asetelmia, kuva juhlapaikasta ja materiaalinäytteet muista pöytäsomisteista auttavat floristia sitomaan juhlapöytiinne sopivat asetelmat, jotka toistavat myös kimpun teemaa.

Hääkimpun valintaan vaikuttavat muodin lisäksi tietysti morsiamen puku, mutta myös hänen olemuksensa, kokonsa, luonteensa ja mahdolliset mieltymyksensä. Myöskin ajankohta ja joskus myös juhlapaikan ympäristö vaikuttavat oikean kimpun valintaan.

Jokaisessa kaupungissa on useita kukkakauppoja. Vieraile mahdollisimman monen luona ja pyydä nähdä kuvia heidän aikaisemmista töistään. Jos näet jokaisessa kuvassa saman tyylisiä kimppuja ja asetelmia, jatka eteenpäin. Jos floristi sanoo sinulle, että hän tekee juuri sellaista mitä sinä haluat, katso kuvia. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Hinta

Hääkimpun hintaan vaikuttavat vuodenaika, kukat ja niiden määrä sekä sidontatekniikka.
Valuva kimppu käsin tehdyin jatkovarsineen ja pumpulointeineen on huomattavasti kalliimpi kuin yksinkertaisempi kimppumalli. Mitä työläämpi malli ja mitä enemmän käsityötä sitä korkeampi hinta.

Jos kimppu aiotaan kuivattaa hääpäivän jälkeen, tulee tämäkin ottaa huomioon sidontavaiheessa. Kimpputauluja varten jokainen kukka ja somiste pitää pystyä irrottamaan yksitellen kuivausta varten. Lisäksi kimpussa voi olla vain sellaisia kukkia, joita voi kuivattaa tai käsitellä edelleen.

Budjetoinnissa kukkiin on hyvä varata paljon rahaa. Mitä erikoisimpia tai off season -kukkia haluat, kuinka monelle ja moneen paikkaan, sitä suuremmista summista on kyse. Käytä hyväksi kukkatukkuja ja/tai ns. ylijäämäkukkia. Ylijäämäkukat eivät ole enää parhaimpia mutta esimerkiksi terälehdiksi ne sopivat vallan hyvin.

Kukkien valinta

(kukkasymboliikkaa tulossa myöhemmin)
Nykyään hääkimppujen valinnassa huomattavin piirre on tietynlainen selkeys.
Suosituimpia hääkimppujen kukkia vuodenajasta riippuen ovat ruusut, orkideat, liljat, kallat, eustomat, violat, gerberat, germiinit, kielo, helmihyasintti, minigladiolus ja lemmikki.
Viime vuosina suosiotaan nostivat myös tuoksuherneet, tulppaanit, syreeni, hortensia ja aiemmin kimppujen tuttu lisukekukka harsokukka, jota nykyään käytetään. Ennen kuin lopullisesti päätät mitä kukkia haluat, varmista floristiltasi että kukkia on saatavilla juuri sinä vuodenaikana ja kuinka kauan niiden mahdollinen tilaaminen kestää.

Kukkien ostaminen

Hääjuhliin kannattaa ostaa sesongin (season) kukkia, jotka ovat edullisempia kuin sesongin ulkopuolelta (off season) ostetut kukat. Painota hinnassa enemmänkin laatua kuin määrää. Osta aina mahdollisimman tuoreita kukkia. Esimerkiksi pääsiäisliljat, iirikset ja tulppaanit kannattaa ostaa aina nupuissa, mutta ruusut taas hieman auenneina, sillä joskus ruusut eivät aukene lainkaan.

Kukkakauppiaalle saapuessaan jotkut kukat ovat jo 3-5 vrk vanhoja, joten katso myös kukkien heteitä. Mm. liljojen runsaat siitepölynupukat, eli heteet kertovat, että kukat ovat olleet täydessä kukassa jo jonkin aikaa. Hääkimppua varten ostettavista liljoista tulisi poistaa heteet, sillä siitepöly värjää vaatteita. Älä osta kukkia paikasta, jossa kukat ovat hedelmien vieressä tai vilkkaasti liikennöidyn tien läheisyydessä. Hedelmät ja autojen saasteet ovat hyvin haitallisia kukille ja vaikuttavat niiden elinikään huomattavasti. Muista leikata kukkien varret veitsellä viistosti jotta ne saavat tuoretta vettä ennen juhlapäivää.

Luonnon kukat tai itse kasvatetut kukat

Kukkia kannattaa kerätä aamulla tai viimeistään ennen kuin aurinko on ehtinyt kohota korkealle taivaan kannelle. Auringon porottaessa tai juuri sateen jälkeen kukkia ei kannata kerätä.

Laita kukat heti haaleaan veteen, jotta varsiin ei kertyisi ilmakuplia. Jos kukista erittyy nestettä veteen (esim. unikot) käräytä kukkien leikkauspinta nopeasti tulitikulla. Tämä estää nesteen erittymisen.

Muista poistaa siitepöly! Siitepölyä voi poistaa joko leikkaamalla siitepölykapselit, eli heteet kokonaan pois tai koskettamalla teipillä siitepölyaluetta. Jotta kukat saavat vettä, muista leikata niiden varret viistosti, ei saksilla!

Muutama käytännöllinen vinkki:
* kukkalaitteet ja somisteet tehdään mahdollisimman viime tipassa tuoreista ja hyvin käsitellyistä kukista
* säilytys viileässä aina kun se on mahdollista
* käytä kylmälaukkia siirtymisen aikana
* pudä sumutinpulloa, jossa on kylmää vettä, mukanasi
* juhlapaikalla kimppu on morsiuspöydän koriste
* aseta kimppu sille varattuun maljakkoon tai pöydälle