Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

21.5.2007

Videokuvaus

Valitettavasti en ole saanut Studio P.S.V.n tekstiä, joten siirtykäämme uusiin aiheisiin.
Tänään vuorossa on videokuvaus.

Morsiamet ja sulhaset miettivät aina kuumeisesti mihin hääbudjetin käyttää. Yksi "kiistellyimmistä" asioista on käytetäänkö ammattilaista, puoliammattilaista vai amatööriä. Jos budjetti on tiukka, suosittelen etsimään tähän tarkoitukseen puoliammattilaisen. Amatöörin kuvaama häävideo voi olla suurikin pettymys häiden jälkeen; kuva ei ole terävä, kuvakulmat huonot, kuva liikkuu ja tärisee kun kameraa pidetään kädessä. Puoliammattilainen osaa edes jotenkuten katsoa paikat ja kulmat etukäteen. Puoliammattilainen myös tietää (toivottavasti muutaman hääkeikan kuvanneena), että tilat näyttävät erilaiselta ilman vieraita ja vieraiden kanssa.

Otetaan esimerkkinä kirkkokuvaus. Jos kuvaaja seisoo kirkon takana tai vaikka alttarilla, kuvaus on tehtävä ylhäältä. Sillä kun vieraat nousevat seisomaan morsiamen astellessa alttarille, kuvassa näkyy vain vieraat, ei itse morsian. Ja vaikka amatööri sanoo: "Kyllä minä tiedän mistä kuvata, olen nähnyt niin tehtävän muutaman kerran", on kyseessä kuvaajan ego kuin ammattitaito. Tottakai on helppo istua penkissä ja sanoa, missä pitää kuvata, mutta kun itse olet kuvaamassa tilanne on jo toinen. Sinulla kun ei ole aikaa siirtyä paikasta toiseen. Sinulla ei ole aikaa vaihtaa kuvakulmaa, nousta ylös tai tulla alas.

Ammattilainen käyttää hääjuhlassa jopa 4 kameraa, yleisesti 2-3 kameralla selvitään. Kun yksi kuvaa, toinen siirtyy seuraavaan kohtaan jne. Ammatimaiset kuvaajat ottavat koko hääpäivän kuvaamisesta 500 eurosta ylöspäin. Kirkkokuvaus, joka yleensä kestää 30-60 min, maksaa keskimäärin 150 - 300 euroa, paikkakunnasta ja kuvaajasta riippuen.

Mitä on otettava huomioon kun kuvaajaa etsitään tai kun mietitään otetaanko ammattilainen vai amatööri? Miettikää mihin tarkoitukseen video tehdään. Haluatteko/jaksatteko katsoa videon päivästä toiseen, vai onko se vain pölyttymässä kirjahyllyssä. Kirkkokuvauksen voi tehdä amatööri mutta koko juhlan kuvaaminen on syytä jättää ammattilaisen käsiin.

- välimatkat kirkon ja juhlapaikan välillä (km korvaus)
- kuvaajan ammattitaito (referenssit, yhteistyökumppanit)
- kuvauksen pituus
- monta kameraa ja kameramiestä
- aikataulu ja ohjelmarunko
- muutoksista ilmoitettava hyvissä ajoin
- antakaa kameramiehelle vielä hääpäivänä ohjelmarunko
- käykää etukäteen kirkossa ja juhlapaikalla ja suunnitelmaa kuvaus
- editointi
- DVD vai VHS
- tarvitseeko koodata; katsotaanko video ulkomailla