Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

27.2.2007

Aloita siitä mikä tuntuu hankalimmalta

Tämä pätee aika hyvin elämässä. Se mikä tuntuu kaikkein vaikeimmalta/inhottavimmalta tulisi tehdä ensin alta pois. Sillä jos pitkität sen tekoa koko ajan, kun se viimein on edessä, se tuntuu entistä inhottavammalta tehdä.

Minusta kaikkein inhottavinta oli tehdä vieraslistaa ja budjettia. Vieraslista meni kuitenkin mukavasti, sillä pyysimme molempien vanhemmilta niiden henkilöiden nimet, jotka he "toivoisivat" näkevänsä häissämme. Kokosimme omat listat niistä kavereista jotka halusimme häihin ja vanhempien tekemien listojen kanssa teimme lopullisen vieraslistan. Tärkeää meille oli se, että molempien suvut ja ystävät huomioitiin samalla tavalla. Siispä 50 sukulaista minun puoleltani, 50 sukulaista mieheni puolelta ja 25 molempien lähimpiä ystäviä. Saimme tulokseksi 150 (kuten olimme alussa sopineet ehdottoman maksimin). Päätimme siis lähettää kutsut 150 vieraalle. Loppujen lopuksi vieraita saapui häihimme 120, joten emme turhaan stressanneet suuresta vierasmäärästä.

Budjetin tekeminen on erittäin inhottavaa hommaa, ainakin minun mielestäni. Kun ensimmäisen kerran puhuimme budjetista, mieheni sanoi, että kyllä 10,000 eurolla hyvät häät saa. Kyllähän sillä saakin ja saa vielä pienemmälläkin budjetilla mutta sanoin miehelleni, että budjettia on turha tehdä ennen kuin tietää kuinka paljon mikäkin tuote/palvelu maksaa. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuinka paljon hääpuvut maksavat, kukkakimput, tilojen vuokrat yms. Sen vuoksi päätimme, että ensin pyydämme tarjouksia niin monesta paikasta kuin mahdollista jotta saamme edes jonkinlaisen käsityksen hinnoista. Tämän jälkeen alamme karsia niitä tarjouksia, jotka eivät vastanneet meidän ajatustamme ja lopuksi jäljelle jää ne hinnat jotka jäävät. Tästä saamme oikean budjetin.

On tietysti ymmärrettävää, että jos häitä suunnitellaan lyhyellä aikavälillä, on mahdotonta erottaa omasta taloudestaan suuria summia häihin. Mutta oletteko koskaan ajatelleet, että pienellä ylimääräisellä työllä voi hankkia hyvinkin lisärahaa? Vaikka itse olin tuolloin töissä, päätin, että taloutemme ei joudu hankaluuksiin vain sen takia, että järjestämme häitä. Niinpä aloin miettiä erilaisia tapoja lisätä tulojamme.

Viikon verran asiaa pohdittuani keksi hyvän suunnitelman:
myyn ylimääräistä tavaraa kirpputorilla = saan vähän ylimääräistä
käytän sen rahan maaleihin ja rikkoutuneisiin peiliehin
maalaan kuvioita peilien pintoihin ja myyn niitä kirpputoreilla = sain enemmän rahaa
ostin lisää peilejä ja lisää maaleja, teen lisää peili koristeita ja myin niitä edelleen= sain lisää rahaa.

Alussa oli hankalaa sen myönnän, sillä en tiennyt ostaisiko kukaan peilejäni. Sen vuoksi aloitin hitaasti tekemällä muutaman ja myymällä ne. Kun sitten peilit ostettiin lähestulkoon kahden päivän sisällä, tiesin että käsissäni oli hyvä liiketoimi. Niinpä tein vähän lisää ja vähän lisää ja vähän lisää. Se oli kuin lumipallo joka vyöryy rinnettä alas, se kasvoi ja hurjaa vauhtia.

Kolmen kuukauden kulutta viikkomyyntini oli 180 euroa joka tekee 720 euroa kuukaudessa ja 8640 euroa vuodessa. Tuo summa ylittää verovapaan myynnin muutamalla sadalle eurolla, joten jouduin ilmoittamaan tuloni verottajalle, joka tietysti verotti siitä oman osansa pois. Tärkein asia on kuitenkin se, että pienellä vaivalla voi ansaita ylimääräistä rahaa jos oma talous ja/tai häiden budjetti on tiukilla. Muista kuitenkin se, että aloita pienestä, kasvata suureksi ja ole kärsivällinen. Välillä tulee eteen viikkoja, jolloin kukaan ei osta tuotteita ja välillä tuotteet viedään käsistä.

Saan vielä tänäänkin soittoja ihmisiltä jotka haluavat ostaa maalattuja peilejä. Nyt minulla on hyvää aikaa tehdä, kun en ole töissäkään. Ei siitä kuitenkaan minulle ammattia tule.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka ansaita lisätuloa. Jos et ole käsityöihminen tai sinulla ei ole viusaalista silmää, tämä ei ole sinun juttusi. Voit hyvin keksiä jotain muuta: ommella vaatteita, korjata vaatteita, korjata astioita, auttaa vanhuksia, olla lapsenvahtina ihan mitä tahansa. Tee harrastuksestasi tuottoisa!

Eksyin hiukan aiheesta, piti ihan käydä katsomassa mistä olin kirjoittamassa.

Kun olet mietinyt mitkä asiat ovat mielestäsi hankalia/inhottavia tee ne ensin.
Sen jälkeen lähde purkamaan suunnitelmaa seuraavassa järjestyksessä:
- juhlapaikan etsintä
- vihkipaikan varaus
- cateringin etsintä
- hääkuljetuksen etsintä
- orkesterin/dj:n etsintä

Etsinnällä tarkoitan tarjousten pyytämistä, hintojen selvittämistä ja yleisilmeen katsomista.
Yleisilmeellä tarkoitan puolestaan palvelun tarjoajan käytöstä, asiakaspalvelu alttiutta ja muutenkin siisteyttä. Jos palvelu on törkeää, miksi ottaisit palvelun sieltä?

Tähän asiaan "takerrun" seuraavassa osassa.