Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

30.5.2007

Avustajat

Häärumbaa ei kukaan morsian jaksa yksin. Sen vuoksi onkin hyvä etsiä ympärilleen luotettavia ja hyviä ystäviä/sukulaisia jakamaan kaiken ilon (ja tuskan). Kyllä, valitettavasti häiden järjestäminen voi tuoda tuskaa.

Mitä virkaa sitten kaasolla, morsiusneidoilla, betmanilla, sulhaspojilla, seremoniamestarilla ja vanhemmilla koko asiassa on? Jätän tällä kertaa perinteet pois tästä listasta ja keskityn mieluummin itse asiaan.

Vanhemmat, jotka yleensä myös maksavat osan loppulaskusta, haluvat mielellään sanoa oman mielipiteensä siitä, mitä häissä tapahtuu, mitä siellä tarjotaan jne. jne. Jos haluatte vanhempienne taloudellisen tuen mutta totaalisen päätäntävalla itsellenne, keskustelkaa asiasta ENNEN kuin alatte kuluttaa vanhempienne rahoja. On parempi selvittää säännöt etukäteen kuin murista niistä selän takana. Eihän jääkiekko-otteluissakaan sääntöjä muutella ja kerrota pelin aikana!

Vanhemmat ovat siinä hyvä tuki ja turva (ei vain taloudellisesti) että he ovat paljon elämää nähneitä ja tulvillaan hyviä elämänviisauksia. Kerro huolesi, kuuntele sydämelläsi ja muokkaa ohjeet ja neuvot omaan elämään soveltuviksi.

Seremoniamestari on juhlissa se, joka juontaa hääpäivän alusta loppuun saakka. Siksi on erittäin tärkeää, että seremoniamestari pysyy "tolkuissaan"; toisin sanoen ei juo itseään räkäkänniin. Jos kaveriporukastanne ei tällaista henkilöä löydy tai jos ette uskalla luottaa siihen, että viinakset eivät maistu liian hyviltä, palkatkaa ulkopuolinen juontajaksi. Esimerkiksi hääsuunnittelijoista aika moni pystyy vetämään juhlan alusta loppuun saakka. Suosittelen kuitenkin testaamaan asian ennen hääpäivää...

Sulhaspojat ovat komea näky alttarilla mutta muuta virkaa heillä ei oikeastaan ole. Heidän näkyvin työnsä on seisoa sulhasen rinnalla alttarilla, tukea ja turvata jos hän vaikka sattuisi pyörtymään. Samaan kategoriaan kuuluvat morsiusneidot. Jos välttämättä haluatte heidät alttarille, hankkikaa yhtä monta. Ja muistattehan, heille kuuluu myös muisto häistänne. Ja välttämättä pelkkä hääkarkki ei riitä...

Kaaso on morsiamen tärkein avustaja hääpäivänä ja ennenkin. Kaason tehtävä on huolehtia morsiamen hyvinvoinnista ennen ja jälkeen vihkimisen sekä hääjuhlan aikana. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaaso on orja joka kuluttaa omaa aikaansa ja rahaansa täyttääkseen morsiamen joka oikun. Pitäkää puolenne siskot! Morsian: jos huomaat että kaasosi ei tee tehtäviään, mieti oletko antanut niitä hänelle liikaa. Keskustele asiasta ja delegoi tehtäviä muille jos kaasolla ei ole aikaa. Kyllä, kaasolla on oma elämä, omat harrastukset, oma työ jne, joten kuuntele myös häntä. Kaaso: jos tunnet että morsian teettää sinulla liikaa tai käytät mielestäsi liikaa rahaa, keskustele asiasta morsiamen kanssa. Kerro hänelle miltä sinusta tuntuu. Älä ole tuppisuuna ja puhu hääpäivänä kännipäissäsi pahaa hänen selkänsä takana.

AINA on parempaa selvittää pelisäännöt etukäteen kuin jälkikäteen. Myöskään häiden jälkeen on turha tulla ruikuttamaan liiallisesta työmäärästä. Jos et uskalla avata suutasi, kärsi.

Bestman on sulhasen tärkein tuki ja turva. Se ei kuitenkaan tarkoita, että he istuvat lähekkäin käsi kädessä ja juttelevat tunteistaan. Bestmanin tehtävä on huolehtia sormuksista, sulhasen viinaksista (mielellään niin, ettei niitä tule otettua liikaa => ikävä yllätys vaimolle hääyönä =) ja muista etukäteen kerrotuista tehtävistä. Bestman voi esimerkiksi etsiä ja varata hääauton, koristella sen kaason kanssa, etsiä bändin, dj:n tai vaikka orkesterin. Sulhasella on miljoona ja yksi asiaa mielessään hääpäivän aamuna; siksi on hyvä, että bestman todellakin huolehtii sormuksesta.

Yhteenvetona:
* valitkaa ihmisiä, jotka tekevät hommat kun ne annetaan
* jos joku asia hiertää, nostakaa se pöydälle kahden kesken, ei koko porukan kuullen
* delegoikaa, delegoikaa ja delegoikaa
* säilyttäkää kuitit ostoista (kaaso & bestman)
* maksakaa ostot heti (morsian & sulhanen)
* muistakaa paljon uurastaneita kunnollisilla lahjoilla!