Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

24.3.2007

Muu maksullinen ohjelma

Ohjelmarunkoa tulisi miettiä jo hääsuunnittelu vaiheessa. Kun aikataulua saadaan hahmoteltu, pystytään miettimään tarvitaanko illan ajaksi muutamin ohjelmaa kuin musiikkia ja kaason/bestmanin ohjelmanumerot.

Amoriinin sivuilla on kerrottu erittäin hyviä vinkkejä erilaiseen ohjelmistoon. Löydät sen menemällä pääsivulta "Hääoppaan sisältö" linkistä "Häiden ohjelmaa" sivulle.

Tässä muutama "maksullinen" ohjelmanumero:
  • Drag Queen
  • Stand Up Koomikko
  • Taikuri
  • Imitaattori
  • Tanssiryhmä
  • Teatteriryhmä

Ja maksuttomia ohjelmia:

  • baarimikon ryöstö (lunnasvaatimuksena juomalaulun keksiminen/laulaminen)
  • viininmaistiaiset
  • suklaamaistiaiset

Vilkaise myös tänne.

Ohjelman kanssa on aina syytä olla varovainen. Liian "pikkutarkasti" tehty aikataulu voi tehdä tuhoja, jos aikataulu pettää ja toisaalta taas liian väljästi tehty voi jättää vieraat tylsistymään. Tärkeää on muistaa kysyä tärkeimmiltä sidosryhmiltä kuinka kauan aikaa he tarvitsevat oman työnsä tekemiseen. Keskustelkaa cateringin kanssa ruokailun ja kahvin ajankohdasta sekä kestosta. Älkää ottako niitä heti peräjälkeen vaan antakaa vieraille aikaa sulatella pääruokaa ennen kahvin tarjoamista.

Ruokailun jälkeen voi pyytää vieraita jaloittelemaa kahdestakin syystä: henkilökunta saa kerätä astiat rauhassa pois ja tupakkamiehet ja -naiset pääsevät ruokasauhuille. Ilmasta riippuen vieraita voi pyytää siirtymään ulos ottamaan valokuvia morsiusparista ja heidän lähisukulaisistaan. Ulkona voi myös soittaa elävää musiikkia jotta vieraat viihtyvät. Sisälle siirryttäessä voidaan pitää puhe tai kaksi ja tanssia häätanssi. Aikaa on ruokailun loppumisen jälkeen mennyt 1,5-2,5 tuntiin joten nyt on hyvä aika kahville.

On myös erittäin tärkeää muistaa, että puheita ei pidetä heti ruokailun jälkeen. Henkilökunnan kerätessä astioita, kukaan ei kuule puheesta sanaakaan ellei käytössä ole äänentoistolaitteita.

Mikäli teillä on orkesteri illaksi, sopikaa etukäteen kuinka pitkän tauon he pitävät settien välillä. Mikäli tauko kestää vain 15 minuuttia eikä orkesteri suostu siitä edes puhumaan, älkää järjestäkö tauoille muuta ohjelmaa. Antakaa vieraille aikaa käydä jaloittelemassa ja happi-hyppelyillä.

Miettikää muutama "extra" ohjelmanumero siltä varalta, että jotain tapahtuu. Stand Up koomikko on eksynyt/sairastunut tai kaasolla ei ole ääntä eikä voi juontaa ohjelmia. Olkaa luovia! Jos vieraat viihtyvät, älkää keskeyttäkö heidän viihtyvyyttään ohjelmanumeroilla.

Musiikkia Musiikkia!

Vihkimusiikki

Hääpäivän ensimmäinen musiikki soi vihkitilaisuudessa. Kirkollisessa vihkimisessä käytössä ovat perinteeksi muodostuneet häämarssit. Häämarssit ovat yleensä vanhoja mestariteoksia, jotka sopivat hyvin vihkitilaisuuteen. Sisääntulo marssi soitetaan kun morsian aloittaa kävelyn alttarille. Poistumismarssi soitetaan vihkitilaisuuden päätteeksi kun hääpari kävelee kirkonkäytävää alttarilta poispäin.

Häämarssien sopivuudesta kannattaa neuvotella kanttorin kanssa. Osa häämarsseista kuulostaa paremmalta isojen urkujen säestyksellä kun taas toiset sopivat paremmin pienten urkujen säestyksellä.

Häissä häämarssit voidaan soittaa myös muilla soittimilla kuin uruilla. Esimerkiksi ystäväni vihittiin Turussa viime kesänä ja heidän häämarssinsa soitti jousikvartetto (hinta 120 euroa per henkilö, soittoaika sekä kirkko että juhlan alku yhteensä noin 3 tuntia). Myös vihkimisen aikana musiikkiesityksille on varattu oma aikansa. Tällöin kirkossa voidaan kuulla soittoa ja/tai laulua. Näistä asioista on hyvä keskustella seurakunnan ja erityisesti kanttorin kanssa hyvissä ajoin, ennen kuin muusikoita kirkkoon varaa. Muita hyviä soittimia kirkkoon ovat huilu, viulu, kitara ja sähköpiano.

Siviilivihkimisessä kannattaa myös satsata musiikin osuuteen. Siviilivihkiminen on itsessään hyvin lyhyt ja pelkistetty, joten musiikilla saa hyvin väriä tilaisuuteen. Häämarssin valinnassa teillä on oikeastaan vapaat kädet. Suositeltavaa on etsiä elävän musiikin taitajia, cd:ltä soitettu häämarssi voi kuulostaa liian teennäiseltä pienessä toimistossa.

Kirkollisessa vihkimisessä pitää edelleen ottaa huomioon, että kyseessä on tosiaan hengellinen tilaisuus, mutta se ei tarkoita ollenkaan sitä, että vaihtoehdot rajoittuisivat virsiin. Nuori seurakunta laulaa satoja lauluja leireillä, ripareilla jne. Erityisesti häitä vartenkin on sävelletty lukuisia kappaleita. Jos musiikin esittäjällä ei ole itsellään ehdotuksia, kyselkää rohkeasti apua kanttorilta.

Musiikki hääjuhlassa

Suosittelen, että delegoitte yhdelle avustajalle musiikkivastaavan toimen. Vaikka juhlassa olisikin paljon livemusiikkia, levymusiikkiakin usein tarvitaan ja on hyvä, että yksi ihminen huolehtii siitä koko juhlan ajan.

Juhlaväen vastaanottoon kannattaa miettiä oma musiikki ja siihen sopii mainiosti pieni yhden, kahden tai kolmen hengen orkesteri. Soittimet kannattaa valita siten, että ne ovat kannettavia. Ulos tai sisääntuloaulaan ei kannata "raahata" koko bändiä. Bändi soittaa tanssimusiikkia myöhemmin illalla. Musiikki luo heti tunnelman vieraille. He saavat välittömästi mielikuvan millaisista häistä on kyse. Kun upea musiikki soi heti sisään tultaessa, antaa se juhlaväelle arvostetun ja tervetulleen tunteen. Vaikka hääpari olisi vielä valokuvassa, juhla alkaa musiikin ansiosta heti. Tämä tervetulomusiikki voi olla hyvinkin mahtipontista, persoonallista ja juuri teidän häihinne sopivaa.

Ruokailun, kahvin ja ohjelmataukojen aikana taustamusiikiksi kannattaa valita melko rauhallista musiikkia. Tähän hyvin soveltuvat erilaiset balladit sekä ikivihreät kappaleet ja elokuvamusiikki. Musiikin voimakkuus kannattaa säätää maltilliselle tasolle. Ei liian hiljaa eikä liian kovaa. Musiikkivastaava seuraa musiikin voimakkuuden sopivuutta ja säätää sitä illan kuluessa.

Jos illalla on tiedossa vauhdikkaampaa juhlintaa, kannattaa myös taustamusiikki vaihtaa esimerkiksi kahvin aikana nopeatempoisempaan musiikkiin. Tällä tavoin saadaan viritettyä tulevan illan ohjelma kunnolla käyntiin.

Soittajan ja/tai laulajan palkkaaminen ruokailun ja kahvin ajaksi on syytä miettiä tarkkaan. Voi käydä jopa niin, että vieraat keskittyvät näkemään ja kuuntelemaan soittoesitystä eivätkä ruokailuun tai vieraiden kanssa jutusteluun. Pääasia on kuitenkin nauttia ruuasta kaikille aisteilla, ei seurata musiikkiesitystä.

Bändin valinta

Orkesteri tai bändi on hyvä valita huolella. Ei ole mitään kiinnostusta valita 50-luvun rokkibändiä perinteitä kunnioittavaan hääjuhlaan. Tässäkin tilanteessa on hyvä miettiä, millaisen juhlan te haluatte, millainen teema sillä on ja mitä te haluatte vieraidenne hääjuhlasta muistavan. Onko tärkeää saada The Rasmus soittamaan koska se on morsiamen suosikkibändi vai riittääkö kolmen miehen orkesteri soittamaan vanhemmalle väestölle "pakolliset" valssit? Muistakaa että bändin koko, soittoaika ja matkustus nostavat budjetti mitä enemmän bändiltä vaaditte.

Hää"valssi"

Vielä muutama vuosi sitten ei tullut kuuloonkaan, että morsiuspari ei olisi tanssinut häävalssiaan. Tänäpäivänä nuorempi sukupolvi on kuitenkin sitä mieltä, että häävalssi perinne voidaan kuopata ja syvälle. Moderni ja trendikäs morsian ei halua enää valssata vaan hän haluaa yllättää hääväen häätangolla, hääfoxtrotilla tai hääsalsalla. Tyyli on vapaa ja niin on häätanssikin!

Olipa sitten kyse bändin/orkesterin tai dj:n varaamisesta olkaa hyvissä ajoin liikkeellä. Orkesterit keikkailevat muutenkin kuin häissä. Soittakaa 7-8 kk ennen hääpäivää ja tiedustelkaa millainen keikka-aikataulu heillä on. Kysykää voiko varauksia jo tehdä. Varatkaa ja sopikaa vahvistuspäivämäärä.