Kauppapaikka.info
Elämäsi Häät
Hääsomistus.com

12.4.2007

Valokuvaus

Valokuvauksen suunnitteluun ja itse valokuvaus tilanteeseen käytetään varmasti yhtä paljon aikaa ja vaivaa kuin hääpuvun etsimiseen. Vihkikuvaa kun katsellaan sitten loppuelämä. Tottakai sen haluaa onnistuvan.

Osa morsiamista haluaa (jälleen) tiukentaa budjettia valokuvauksen kohdalla. Haluataan tuttavien ottavan kuvia, puoli ammattilaisten tai autonkuljettajan. On päivän selvää, että henkilö joka ei ole harjoitellut/opiskellut/ ottanut paljon valokuvia, ei (välttämättä) saa kuvia onnistumaan. Kyse ei ole siitä, että haluan vähätellä heidän "taitoaan". Ammattivalokuvaaja tekee sitä työkseen. Menisitkö sinä silmäleikkaukseen sellaiselle, joka tekee sitä "silloin tällöin"?

Valokuvaus voi olla kallista. Mutta se voi myös olla halpaa. Tässäkin pätee hyvin asia, jota olen jo useaan otteeseen painottanut: pyytäkää tarjouksia useammalta valokuvaajalta kuin vain kahdelta. Jokainen yrittäjä/yritys tuotteistaa ja hinnoittelee palvelunsa eri tavalla. Toinen tekee vain studiokuvauksia, toinen miljöökuvauksia, toinen tekee 4 tuntista valokuvauspäivää, toinen on häissä vaikka 23.00 saakka. Työ, työn määrä, kuvien määrä ja kuvauspaikka; kaikki vaikuttavat valokuvauksen hinnoitteluun.

Kun siis alussa mietitte ja käytte läpi hääsuunnitelmaanne, miettikää jo valmiiksi mitä te valokuvaajalta ja valokuvilta haluatte. Haluatteko studiokuvan, miljöökuvan, kirkkokuvan vai juhlapaikkakuvan? Tuleeko kuvaaja kirkkoon, tuleeko hän juhlapaikalle, kuinka kauan hän siellä on? Haluatteko musta-valkoisia kuvia vai värikuvia? Kuinka monta eri kokoista "virallista" vihkikuvaa haluatte? Kenelle kuvat tulevat? Tilaatteko kiitoskortit ja kannet valokuvaliikkeestä? Ja ennen kaikkea kuinka paljon se maksaa? Tiedän ympäri Suomea olevia valokuvaajia, jotka kuvaavat koko päivän klo 10-24 vain 500 eurolla. Ja tiedän kuvaajia, jotka ottavat siitä 1200 euroa.

Studiokuvaus on aina kaikista edullisin vaihtoehto. Silloin tarvittavat tarvikkeet löytyvät studiosta eikä kuvaukseen tarvita mitään eri valotusjärjestelmää. Kun kuvaus tehdään ulkona, pelkkä päivän valo ei välttämättä riitä. Tarvitaan avustaja ja lisää tarvikkeita. Mitä enemmän haluatte/vaaditte, sitä enemmän joudutte/saatte maksaa.